Oslagbar svensk natur

Det fina med Sverige är att det är ett avlångt land med många variationer när det gäller naturen. I norr finns fjälltrakter där du kan åka skidor på midsommar. I söder kan du njuta av kilometerlånga sandstränder och bada i havet sena sommarkvällar. En helt oslagbar sak med Sverige är att vi har allemansrätten som innebär att vi kan ta del av naturen på ett unikt vis. Vi kan plocka bär och svamp i skogen och bada i sjöar även fast det är privata markägare. Kanske är det just dessa möjligheter som har fått oss svenskar att bli sådana naturälskare.

En sårbar natur

Allemansrätten innebär inte bara rättigheter utan även skyldigheter och det finns regler att följa. Du får exempelvis inte plocka med dig stenar hem eller göra upp en eld var som helst. Även markägare har skyldigheter att bevara den svenska naturen för efterkommande generationer. Vi har blivit allt mer måna om miljön och Regeringen budgeterar för högre naturskydd för att större områden ska kunna bibehållas. Vissa naturområden räknas som mer känsliga än andra för yttre påverkan men det finns även områden som är unika på grund av dess fauna eller flora. För att lyfta fram ett område så kan nationalparker bildas. Det lockar turister samtidigt som området skyddas.

Leva livet utomhus

Att den svenska naturen är trolsk och magisk vet de flesta. Vi gillar att vara nära naturen och det märks i vårt sätt att leva. På midsommar har solen och blommorna en central roll och även ett nakenbad vid midnatt hör till. En trend på senare tid är att ha ett badkar i trädgården. Att bada bubbelbadkar utomhus på vintern under en stjärnklar natt med familjen, eller i goda vänners lag, är nog något av det bästa som finns. Vi svenskar lever i symbios med naturen och lever gärna våra liv utomhus oavsett om det gäller på en camping vid en sjö eller utanför ytterdörren i trädgården.

 
 

About the author

More posts by